NAŠA PRIČA

Naša priča počinje 2012. godine kada su se naš osnivač Alan i njegova supruga Tijana preselili iz New Yorka u Hrvatsku sa svojom trogodišnjom kćerkom Adrianom i započeli svoj posao kao franšizeri jedne škole engleskog jezika. Nakon što su četiri godine uspješno vodili svoje poslovanje te nakon godina planiranja i istraživanja, odlučili su osmisliti vlastiti franšizni sustav koji bi popunio veliku rupu na tržištu. 2016. godine Tinker Labs otvorio je svoja vrata prvog centra u Osijeku u Hrvatskoj.

Nakon godina opsežnog istraživanja o različitim svjetskim sistemima obrazovanja, primijetili smo da ne postoji zajednički činilac koji se može pronaći u svim institucionalnim sistemima obrazovanja: svi oni razdvajaju znanje u različite kategorije koje se kasnije podučavaju kao samostalni školski predmeti. Takođe smo primijetili da bi dječija urođena znatiželja za ispitivanjem svijeta oko sebe bila bolje ispunjena kada bi djeca imala prostor u kojem slobodno mogu istraživati, proučavati i pitati pitanja o pojavama koje ih najviše zanimaju. 

Shvaćamo važnost i neophodnost učenja od jednostavnijih ka složenijim pojmovima (moramo naučiti matematiku i fiziku ako želimo izgraditi most), ali takođe uzimamo u obzir dječiju potrebu da njihov svijet bude osmišljen tako da im znatiželja slobodno vlada (zamislite dopustiti djetetu da sagradi pravi most pritom učeći, metodom pokušaja i pogreške, o zakonitostima matematike i fizike). S ovim smo ciljem u vidu osmislili grupe kurseva koji služe poput metaforičkog mosta između dječijeg prirodnog afiniteta za igrom i strukturalnih zahtjeva tradicionalnog sistema obrazovanja.

"Mislim da je jedna od mojih najvećih ambicija kao roditelju upravo ta da izložim svoju djecu svim mogućim smjerovima koja mogu jednoga dana odabrati, na taj način omogućujući im da pronađu ono gdje leži njihova strast i da tu strast sami otkriju."
Alan Mate Orlić
Osnivač i direktor

Naš tim

Od samoga otvaranja naš se tim širi te sada uključuje i developere, učitelje, grafičke dizajnere i administratore. Svi oni rade zajedno kako bi izgradili franšizni sistem u nadi da se Tinker Labs proširi po cijelom svijetu.

Od 2021. godine tim se proširuje i u Bosnu i Hercegovinu iz Grada Doboj!

„Projekt je sufinansirala Evropska unija iz Evropskog fonda za regionalni razvoj.“

Pročitaj više!